Wijn aan de Zaan is tijdelijk gesloten. Wij kunnen geen wijnproeverijen meer aannemen. Alle gereserveerde wijnproeverijen gaan door zoals gepland. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via [email protected]
Winkelwagen
Product toegevoegd Winkelwagen bijgewerkt Product verwijderd Uitverkocht Verkeerde waarde ingevuld

Geen producten in de winkelwagen.

6 december 2022

Een bezoek aan Champagne Vincent Cuillier

Is champagne alleen voor de feestdagen? Wat mij betreft kun je elk weekend champagne drinken. Ik drink de laatste tijd liever mousserende wijnen dan stille wijnen en de champagnes van Cuillier behoren momenteel tot mijn favorieten. Deze moet je echt een keer geproefd hebben! Afgelopen week bezocht ik Vincent Cuillier in de Champagnestreek. Noud van Les Bulles Enchantées importeert deze champagnes en heeft mij uitgenodigd om mee te gaan op reis.

Over Vincent Cuillier

Vincent heeft het maken van champagne met de paplepel ingegoten gekregen door zijn ouders en nu maakt hij zijn eigen champagnes. Het wijnhuis ligt in Pouillon, boven Reims. De Champagnestreek is nogal traditioneel. Er wordt vaak vastgehouden aan traditionele gebruiken en regels. Vincent besloot het anders te doen. Alle champagnes worden op natuurlijke wijze gemaakt. Bij het maken van wijn kun je kunstmatige gisten toevoegen of kiezen voor de natuurlijk gisten die in de schillen van de druiven zitten. Vincent kiest voor de natuurlijke gisten. Hij maakt gebruik van natuurlijke compost en er worden geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast voegt hij geen suiker en sulfiet toe aan de wijnen. Toen ik hem vroeg hoe de andere wijnboeren hierop reageren, vertelde hij mij dat hij wel eens scheef werd aangekeken. Maar wat mij betreft onterecht: wat een fantastische wijnen!

vincent cuillier en wijn aan de zaan champagnereis

De rondleiding en champagnes

De rondleiding begon in de kelders. We zagen de verschillende vaten waar de wijn in werd gemaakt. Daarna kregen we alle vaten te zien waar de wijn rijpte. Bij het maken van champagne wordt er eerst stille wijn gemaakt. Vervolgens wordt deze wijn gebotteld en op de fles ontstaat een tweede vergisting. Door de tweede vergisting ontstaat er koolzuur en zo krijg je bubbels in de wijn. We hebben de wijnen geproefd, rechtstreeks uit het vat en voordat de tweede vergisting had plaats gevonden. Dat vond ik erg bijzonder. Je kunt de wijn en alle pure aroma’s goed proeven. We proefden ook verschillende wijnen naast elkaar om te vergelijken. Bijvoorbeeld drie pinot noir wijnen van verschillende wijngaarden. Ook proefden wij een blend van 50% chardonnay en 50% pinot noir, waarvan de ene wijn gerijpt heeft op een klein vat en de ander op een groot vat. Zo proef je duidelijk wat de invloed van het hout is. Wijn in kleine vaten hebben verhoudingsgewijs meer contact met het hout dan wijn in grote vaten. Daarom zul je in wijn van kleine vaten de invloed van het hout meer proeven. Ten slotte proefden we 100% pinot meunier voor én vervolgens ook na de tweede vergisting.

champagneproeverij vincent cuillier champagne

We sloten de rondleiding af met een proeverij. We proefden:

Chemin de Rois 2019

De wijn komt van zandbodems wat water goed door laat. Wijnen van deze bodems zijn doorgaans fruitig en zacht. De champagne is gemaakt van 70% pinot noir en 30% chardonnay. De Chemin de Rois wordt voor 50%  gevinifeerd op barriques en de andere helft op rvs. Er worden slechts 2911 flessen gemaakt per jaar. De wijn heeft mooie zuren en je proeft appel, citroen, brioche, noten en iets boers.

L’Abre 2019

Deze champagne is gemaakt van 100% pinot meunier. L’Abre wordt voor 70% gevinifeerd op rvs en 30% in houten vaten. Vervolgens rijpt hij 24-42 maanden op de lie (gistcellen). Hij is iets lager in de zuren wat hem heel toegankelijk maakt. Hij heeft mooie tonen van brioche, appel en iets boers. Waar je in de wijnen van pinot noir meer smaken van rood fruit proeft, heeft een champagne van pinot meunier meer wit fruit.

Blanc de Sable 2018

Dit is een blanc de blancs, dus volledig gemaakt van de chardonnay druif. De naam komt van één van de kleine wijngaarden ‘Sable’ in Pouillon. In de neus ontdek je perzik, abrikozen en noten. Van de drie champagnes heeft deze de meeste tonen van toast, brioche en vanille, wat een smaaksensatie!

Ben je benieuwd naar deze champagnes? Via deze link kun je ze bestellen bij Les Bulles Enchantées. Proost!

vincent cuillier abre champagne

*-----*

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Opt-in
cartcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram