Wijn aan de Zaan is tijdelijk gesloten. Wij kunnen geen wijnproeverijen meer aannemen. Alle gereserveerde wijnproeverijen gaan door zoals gepland. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via [email protected]
Winkelwagen
Product toegevoegd Winkelwagen bijgewerkt Product verwijderd Uitverkocht Verkeerde waarde ingevuld

Geen producten in de winkelwagen.

24 februari 2022

5x Fabels en feiten over wijn

Fabels en feiten

Maak je rosé door rode en witte wijn met elkaar te mengen? Hoe ontstaan die aroma's in wijn? Is champagne hetzelfde als prosecco?
Deze vragen worden mij vaak gesteld tijdens een wijnproeverij. Onderstaand vertel ik je meer over de fabels en feiten die er rond gaan over wijn én lees je natuurlijk wat de goede antwoorden zijn.

1. Een kurk is beter dan een schroefdop

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan zowel de kurk als de schroefdop. Een kurk is gevoeliger voor bacteriën en in dat opzicht is de schroefdop veiliger. Een kurk laat wel zuurstof toe en daardoor kunnen de wijnen ademen en rijpen. Voor wijnen die je lang kunt bewaren is een kurk dus beter. Veel wijnen worden binnen een half jaar gedronken dus dan is een schroefdop prima.

2. Als ik aroma’s van perzik in wijn ruik, dan is er perziksap aan de wijn toegevoegd

Ruik je aroma’s van perzik in wijn? Dat komt niet doordat er perziksap aan wijn wordt toegevoegd. Alle druiven hebben hun eigen aromakenmerken. Deze aroma's komen naar voren als je wijn maakt van de druiven. Typische aroma’s voor cabernet sauvignon zijn bijvoorbeeld cassis en groene paprika. Ook het klimaat heeft een grote invloed op de aroma’s van de wijn. Neem bijvoorbeeld de chardonnay druif. Deze druif wordt ook wel de kameleon onder de druiven genoemd omdat hij zich goed kan aanpassen aan de omgeving waar hij groeit. Bij chardonnay uit een koel klimaat ontdek je eerder aroma’s van citroen en appel. In een chardonnay uit een warmer klimaat kun je aroma’s ontdekken van banaan. Tot slot bepaalt het wijnmaakproces ook nog veel van de smaak. De vanille aroma’s ontstaan bijvoorbeeld door de wijn te laten rijpen in eikenhouten vaten.

Wijnproeverij aroma's in wijn wijnaroma wijn

3. Hoe dieper de ziel van de fles, hoe beter de wijn

Heb je wel eens een diepe holte aan de onderkant van een fles wijn gezien? Dit wordt de ziel van de fles genoemd. Er zijn meerdere verhalen die rondgaan. Vroeger werd glas geblazen en  daardoor kreeg de fles een bolle onderkant. Met een bolle onderkant kan de fles natuurlijk niet blijven staan, daarom werd hij ingeduwd en zo ontstaat de holte. Vroeger zat er veel bezinksel in wijn, dit kon naar de bodem zakken en verzamelde zich rondom de ziel. Tijdens het uitschenken bleef het bezinksel in de fles. Tegenwoordig wordt wijn geklaard en is dit niet meer nodig. Toch hebben flessen meestal nog een ziel. Heeft dit iets te maken met de prijs van de wijn? Hoe dieper de holte, hoe meer glas er gebruikt moet worden voor de fles. Dat maakt een fles wijn dus duurder, maar dat betekent niet dat de wijn een betere kwaliteit heeft. In dat geval zouden producenten van bulkwijn ook een diepe ziel in de fles kunnen maken om zo de indruk te wekken dat de wijn van betere kwaliteit is.

4. Champagne is hetzelfde als prosecco

Champagne en prosecco zijn allebei mousserende wijnen, maar er zijn ook verschillen. Champagne mag alleen zo genoemd worden als het uit de Champagnestreek komt. Champagne wordt gemaakt door middel van tweede vergisting. Eerst wordt er stille wijn gemaakt. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en hier wordt suiker en gist aan toegevoegd. De fles wordt afgesloten en door de gist ontstaat er een tweede vergisting in de fles, hierdoor ontstaan de bubbels. Champagne wordt gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of pinot meunier.

Prosecco wordt in Italië gemaakt. De meeste prosecco's worden gemaakt volgens de tankmethode. De eerste vergisting vindt plaats in rvs tanks om de fruitige en bloemige smaak van de glera druif te behouden. Er wordt een mengsel van gist, suiker en klaringsmiddelen aan de wijn toegevoegd. De tweede vergisting vindt plaats in afgesloten tank die bestand is tegen de druk van CO2. Dit is natuurlijk goedkoper, sneller en minder arbeidsintensief omdat het massaler wordt gemaakt. Dit betekent niet dat prosecco niet heel lekker kan zijn!

verschil tussen champagne en prosecco wijnproeverij

5. Rosé maak je door rode en witte wijn met elkaar te mengen

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Bij rode wijn worden de druiven geperst, de schillen van de druiven worden mee vergist en dit geeft een rode kleur af. Rosé kan op verschillende manieren gemaakt worden, maar in ieder geval worden de schillen na een korte tijd verwijderd en ontstaat er een roze kleur. Het mengen van rode en witte wijn is in Europa niet toegestaan (alleen voor rosé champagne). Sommige fruitige, goedkope rosé wijnen uit de Nieuwe Wereld worden wel gemaakt door rode en witte wijn met elkaar te mengen.

Meer leren over wijn?

Wil je meer leren over wijn?  Bijvoorbeeld hoe je wijn proeft en beoordeelt? Hoe je de verschillende druivenrassen van elkaar kunt onderscheiden? Volg een wijncursus bij Wijn aan de Zaan. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

*-----*

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Opt-in
cartcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram