ACTIE: 25% korting op alle wijnen! Wij gaan stoppen met onze wijnwebshop, OP = OP!
Winkelwagen
Product toegevoegd Winkelwagen bijgewerkt Product verwijderd Uitverkocht Verkeerde waarde ingevuld

Geen producten in de winkelwagen.

15 november 2024

Agricola Brandini: Een onvergetelijke wijnervaring in het hart van Piemonte

Agricola Brandini

Gelegen in het prachtige La Morra, naast het beroemde Barolo, is Agricola Brandini een plek die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Piemonte. Hier komen wijn, gastronomie en duurzaamheid perfect samen. Wij hadden het geluk deze bijzondere plek te mogen ontdekken en vertellen je er graag alles over. Van een rondleiding door de wijngaarden en kelders tot een wijnproeverij met adembenemend uitzicht, en afsluitend een fantastisch diner in hun sfeervolle restaurant.

Rondleiding

Wij werden rondgeleid door Andrea, die vertelde dat Agricola Brandini wordt gerund door twee jonge vrouwen van begin dertig. Ze begonnen in 2007 en beheren nu ongeveer 18 hectare aan wijngaarden, verspreid over onder andere La Morra, Alba en Serralunga d'Alba. Duurzaamheid staat hier centraal; hun motto is om de grond beter achter te laten dan ze hem hebben gevonden. Ze werken biodynamisch, wat bij Brandini onder andere betekent dat er andere gewassen tussen de wijngaarden worden geplant om de bodem te koelen tijdens de hete zomers. Ook zetten ze insecten in als natuurlijke vijanden, zoals te zien is op hun etiketten met bijvoorbeeld een lieveheersbeestje.

Er wordt gewerkt met diverse druiven, zoals arneis, dolcetto, barbera en natuurlijk nebbiolo, waar de Barolo’s van worden gemaakt. De druiven worden allemaal met de hand geoogst tussen eind september en half oktober. Na de wijngaarden bezochten we de moestuin, waar diverse groenten en kruiden groeien. Alles wat in het restaurant wordt geserveerd, komt uit eigen tuin. Sinds 2023 kun je ook overnachten in het Coltivare Agri-Relais. Wij hebben de kamers niet gezien, maar het zwembad en het uitzicht waren prachtig.

wijngaard agricola brandini

In één van de wijngaarden van Agricola Brandini

Wijnproeverij

Na de rondleiding door de wijngaarden en het genieten van het mooie uitzicht, was het tijd om de kelders in te gaan. Er wordt gekozen om de wijnen te rijpen in grote eikenhouten vaten om het terroir echt te kunnen proeven in elk glas. Met grote vaten overschaduwt de smaken die door hout worden afgegeven de wijnen namelijk niet. De wijnen zijn allemaal elegant en je kunt duidelijk de karakteristieken van de druiven proeven.

We proefden de volgende wijnen:

  • Alta Langa Brut: Gemaakt van 85% pinot nero en 15% chardonnay. Hij heeft 48 maanden gerijpt op de lie en dat proef je: toast, brood, noten en verder gele appel, bloemen
  • Arneis 2021: Een frisse witte wijn met aroma’s van bloemen, appel, perzik en venkel. Hij heeft 3 maanden op de lie gerijpt en dat merk je aan de body.
  • Dolcetto 2021: Een frisse rode wijn met aroma’s van viooltjes en zwart fruit zoals bramen. De wijn heeft structuur, maar is niet te hoog in de tannines.

Daarna gingen we over naar de Barolo’s, waarbij we drie verschillende wijnen uit 2018 vergeleken. Elke wijn kwam uit een ander gebied. Andrea liet ons de kaart zien met de locaties van de wijngaarden en gaf een interessante uitleg over de bodem, de ligging ten opzichte van de zon en de hoogte van de wijngaarden. 

We proefden de volgende Barolo’s:

  • Meriame: Een kleine wijngaard van minder dan 0,5 hectare in Serralunga d’Alba, waar de druiven met hele trossen worden geperst zoals in de Beaujolais. Deze wijn is kruidiger dan de andere, met rood fruit, bramen en tonen van gedroogd fruit
  • Cheretta: Gelegen ten oosten van Serralunga d'Alba, met een bodem van klei, kalk en kalksteen. In tegenstelling tot het rode fruit van de Annunciata, proef je hier meer zwart fruit, maar ook kruiden, zwarte peper 
  • Annunciata: Afkomstig van een wijngaard ten oosten van La Morra. Deze wijn had de meeste concentratie, met aardse smaken, rood fruit, wilde bessen, moerbei en een hint van potloodslijpsel en tabak. Dit was onze favoriet
barolo's agricola brandini

De Barolo's uit 2018

We mochten onze favoriete wijn nogmaals proeven, waarbij we de jaargangen 2014 en 2018 naast elkaar vergeleken. Dit was natuurlijk interessant omdat je zo kunt zien hoe een wijn zich over de jaren ontwikkelt. De 2014 had nog meer concentratie en diepgang, met aroma's van gedroogde bloemen, gedroogd fruit en een vleugje drop.

Je kunt kiezen uit drie soorten proeverijen, variërend van € 20 tot € 50 per persoon. Wij kozen voor de 'Barolo Full Immersion', waarbij we vijf verschillende Barolo’s proefden. Als wijnprofessionals kregen we gelukkig stiekem nog meer wijnen te proeven en dat vonden wij niet erg :-).

Diner

Na de rondleiding en proeverij was het tijd voor het diner in hun restaurant Coltivare Relais. Wat hebben wij genoten! Vanuit het restaurant kijk je uit op de tuin en het zwembad, met daarachter de wijngaarden. We hadden een prachtig uitzicht op de ondergaande zon. Je kunt kiezen voor een tasting menu, maar ook losse gerechten bestellen. Wij kozen voor drie gangen met bijpassende wijnen.

Alle gerechten worden bereid met groenten en kruiden uit eigen tuin en verder aangevuld met lokale producten. De gerechten zijn origineel en vormen een welkome afwisseling, aangezien je bij veel restaurants vaak dezelfde gerechten op de menukaart ziet. Er zijn ook voldoende vegetarische opties, dus voor ieder wat wils.

Coltivare Relais brandini

Dineren bij Coltivare Relais - Agricola Brandini

 

Andere blogs

Meer blogs over Italie lezen? Dit vind je misschien ook leuk:
15x Tips voor een wijnreis naar Piemonte
Biodynamische wijnbouw in Piemonte - Een bezoek aan Azienda Agricola Rivetto
Italiaanse wijnen: Italiaanse etiketten begrijpen

*-----*

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Opt-in
cartcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram