Winkelwagen
Product toegevoegd Winkelwagen bijgewerkt Product verwijderd Uitverkocht Verkeerde waarde ingevuld

Geen producten in de winkelwagen.

7 augustus 2021

Italiaanse wijnen: wat lees je op de etiketten?

Ga je wijn proeven in Italië of ben je op zoek naar een Italiaanse kwaliteitswijn? In deze blog vertel ik je in het kort hoe je de etiketten kunt lezen.

Italiaanse etiketten

Op Italiaanse etiketten zie je meestal één van deze termen staan: IGT, DOC of DOCG. De kwaliteit van laag naar hoog:

  • IGT: Indicatione Geografica Tipica. Dit hoeft niet persé wijn te zijn van lage kwaliteit. Er zijn ook wijnboeren die niet aan alle regels willen voldoen en willen experimenteren.
  • DOC: Denominazione di Origine Controllata: De wijnen komen uit een geografisch afgebakend gebied en ze moeten voldoen aan regels met betrekking tot druivenras en productiemethoden.
  • DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit is de hoogste classificatie, met nog strengere regels over welke druivenrassen er gebruikt mogen worden en hoeveel flessen er maximaal geproduceerd mogen worden. Van een wijnmaker in Valpolicella leerde ik dat de wijnen ook representatief moeten zijn voor de regio waar ze gemaakt worden en dat de bodem ook een rol speelt. Daarnaast veranderen de regels elk jaar weer.

Andere termen die je kunt tegenkomen op het etiket:

  • Classico: Classico wijst op het oorspronkelijke geclassificeerde gebied. Er gingen steeds meer mensen wijn maken buiten dit gebied waardoor de regio's groter zijn geworden. Classico wijnen komen uit het oorspronkelijke gebied, bijvoorbeeld Chianti Classico.
  • Riserva: Deze wijnen hebben een hoger alcoholgehalte en een langere rijping dan de algemene minimum voorschriften.
  • Superiore: deze wijnen hebben nog een hoger alcoholpercentage en een langere minimale rijping.

Daarnaast zie je een serienummer staan. Hiermee wordt in de gaten gehouden hoeveel flessen er precies worden geproduceerd om zo de kwaliteit te waarborgen.

Om de hals van de fles zit een label met de kwaliteitsstatus en het serienummer

De passitomethode en de ripassomethode

In Valpolicella worden wijnen gemaakt door middel van de passitomethode en de ripassomethode.
De passitomethode wordt veel gebruikt om structuur en smaakconcentratie (en bij rode wijn de kleur) te verbeteren. De druiven worden vroeg geplukt als ze nog een hoog zuurgehalte hebben. Vervolgens worden ze binnen gedroogd. Van de wijnmakers in Valpolicella leerde ik dat de druiven in september worden geoogst en gedroogd worden tot januari of februari. De druiven verliezen zo hun vocht en dit concentreert de suikers en smaken. Er zijn twee typen passito wijn in Valpolicella.

  • DOCG Amarone della Valpolicella: deze wijnen zijn droog of iets zoet, met een volle body, hoog alcoholgehalte, gemiddeld tot hoge tannines, intense smaken van rode bessen en specerijen, rijpen in grote eiken houten vaten.

 

  • DOCG Recioto della Valpolicella: de druiven worden nog langer gedroogd, ongeveer tot april. De druiven zijn heel zoet, de vergisting wordt gestopt en er blijft een zoete wijn over met een alcoholgehalte van ongeveer 12-13%. Ze hebben intense smaken van rood en/of zwart fruit, een volle body en gemiddelde tot hoge tannines. In Soave heb je DOCG Recioto di Soave. Hier wordt dezelfde methode gebruikt alleen worden er dan witte druiven gebruikt.

Voor de ripassomethode worden druivenschillen van een gistende Amarone della Valpolicella gebruikt. Kort voor de vergisting voltooid is, wordt de Amarone van de schillen gehaald. De schillen worden niet geperst maar toegevoegd aan een vat met Valpolicella die zijn vergisting afgerond heeft. De gisten uit de schillen zorgen voor vergisting van de overgebleven suikers op de schillen van de Amarone. Druivenschillen geven kleur, smaak en tannine af. De wijn heeft een gemiddeld tot volle body, aroma’s van gestoofde kers, pruim.

 

*-----*

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

cartcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram