Domaine Dopff au Moulin: Een Bezoek aan een Wijnpionier in de Elzas
Domaine Dopff au Moulin is een fantastische plek om te bezoeken als je in de Elzas bent. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1574—al meer dan 450 jaar!—en ligt in het pittoreske Riquewihr. Je kunt er spontaan binnenlopen om te proeven en wijnen te kopen, maar wij hadden een afspraak gemaakt voor een uitgebreide rondleiding.
Marlène Dopff, de vrouw van de eigenaar, verwelkomde ons hartelijk en nam ons mee in het verhaal van het domein. We begonnen met een kaart van de Elzas, waarop ze ons liet zien waar hun wijngaarden liggen: verspreid tussen Turckheim en Riquewihr. Domaine Dopff au Moulin bezit zo’n 64 hectare aan wijngaarden en werkt daarnaast samen met geselecteerde wijnboeren. Vervolgens kregen we een kijkje in de bodemsoorten waarop de wijnstokken groeien—want terroir is alles in de Elzas. Daarna doken we de kelders in, die echt gigantisch waren! We sloten natuurlijk af met een uitgebreide wijnproeverij.
De meeste wijnen van Dopff au Moulin worden geëxporteerd naar Australië, Zweden en Nederland—dus grote kans dat je ze hier ook tegenkomt!

Schoenenbourg wijngaard Riquewihr
Van herberg tot wijnhuis
Soms begint een groots wijnverhaal op een onverwachte plek—zoals in een herberg in Riquewihr. In de 17e eeuw bakte Jean-Daniel Dopff brood en ontving hij gasten in de herberg, maar het duurde niet lang voordat de familie zich volledig op wijn ging richten. Generatie na generatie groeide het vakmanschap, en in de 20e eeuw gaf Gustave-Julien Dopff het wijnhuis zijn huidige thuisbasis: net buiten de stadsmuren, aan de voet van de beroemde Schoenenbourg Grand Cru.
Julien Dopff: Wijnpionier van de Elzas
Julien Dopff had niet alleen een neus voor goede wijn, maar ook voor innovatie. Hij heeft veel kennis opgedaan in de Champagnestreek, zoals over de méthode traditionelle om mousserende wijn te maken en nam deze kennis mee naar het wijndomein om crémant te maken. Hij paste deze techniek toe op Elzasser wijnen en legde daarmee de basis voor Crémant d’Alsace. Helaas maakte hij de officiële erkenning van de AOC Crémant d’Alsace in 1976 niet meer mee—hij overleed vier jaar eerder. Zijn werk werd voortgezet door Pierre Dopff, en inmiddels is Crémant d’Alsace een daverend succes: van de totale productie van Dopff au Moulin is ongeveer 40% crémant.
Maar dat was niet Juliens enige prestatie. In 1913 bedacht hij dat Elzasser wijn wel een eigen uitstraling kon gebruiken en introduceerde hij de ‘flûte’-fles, die inmiddels onlosmakelijk verbonden is met de regio. Om te bewijzen dat deze fles perfect was voor wijnopslag, stuurde hij een paar flessen op wereldreis. Het experiment slaagde, en hij werd beloond met een zilveren medaille op de Exposition de Strasbourg.

Oude jaargangen in de kelder
Vandaag de dag
Inmiddels staat Etienne-Arnaud Dopff aan het roer, samen met zijn vrouw Marlène, met dezelfde toewijding aan kwaliteit en authenticiteit als zijn voorouders. Dopff au Moulin blijft innoveren, zonder de tradities van de Elzas uit het oog te verliezen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Dopff au Moulin. In 2021 begon het domein met biologische wijnbouw, een tijdrovend proces vanwege de omvang van hun wijngaarden, maar een stap die perfect past bij hun filosofie. Ze werken volgens de drie pijlers van Corporate Social Responsibility (CSR) en hebben het HVE-keurmerk (Haute Valeur Environnementale), wat hun inzet voor milieuvriendelijke en duurzame landbouw bevestigt. In 2021 zijn ze begonnen met biologisch wijnmaken. Omdat ze veel wijngaarden hebben, duurt het enkele jaren voordat de transitie volledig is afgerond.

Uitleg over de diverse bodemsoorten van de Elzas
Wijnen & Specialiteiten
Van de totale productie is 40% Crémant, en Dopff maakt maar liefst 10 verschillende soorten. Wil je een kijkje nemen achter de schermen? Op maandag en donderdag kun je zien hoe het dégorgement-proces werkt, waarbij het gistbezinksel uit de fles wordt verwijderd. Dit is een onderdeel van het proces om mousserende wijn te maken.
Daarnaast hebben ze een eigen restaurant in Riquewihr, Bistrot Moderne, waar je heerlijk kunt eten met—natuurlijk—een bijpassend glas wijn.

Bistrot Moderne - een leuke plek om te eten na je bezoek aan Domaine Dopff
Onze favorieten uit de proeverij
Na de rondleiding mochten we zelf ervaren waarom Dopff-wijnen zo geliefd zijn. Onze favorieten?
🍾 Wild Brut – Een Crémant van Pinot d’Auxerrois met aroma’s van brioche, witte bloemen, citroen, appel, abrikoos en noten. Echt een prachtige bubbel voor minder dan €15,-!
🍷 Solera – Een bijzonder project, waarbij Chardonnay wordt gerijpt volgens het solera-systeem (net als sherry). De blend bevat vijf jaargangen (2012-2017), en elk jaar wordt een deel gebotteld en aangevuld met nieuwe wijn. De smaak? Noten, appel, citroen en een subtiele ziltigheid—echt iets speciaals en er worden jaarlijks maar 2000 flessen van gemaakt.
🍇 Pinot Noir – Een rode wijn is een welkome afwisseling als je voornamelijk witte wijnen tegenkomt. Een mooie wijn met tonen van rood fruit, pruim, zoete specerijen, kersen, moerbei en tomatenblad. Zachte tannines maken ‘m heerlijk doordrinkbaar.

Eén van onze favoriete wijnen van Domaine Dopff au Moulin
Conclusie
Domaine Dopff au Moulin is een wijnhuis met een rijke geschiedenis, een pioniersgeest en wijnen die de Elzas op z’n best laten zien. Of je nu een bezoek brengt voor een proeverij, een rondleiding of een goed glas wijn bij Bistrot Moderne, één ding is zeker: hier proef je de passie van generaties. Santé!