Culinaire Waddenweken
Tussen 17 oktober en 27 november vinden de Culinaire Waddenweken plaats. Wijn aan de Zaan mocht met Visit Wadden mee op persreis om dit gebied en de verrassende smaken te ontdekken.
Het Waddengebied is UNESCO Werelderfgoed en terecht, wat een prachtig gebied. Als je aan het Waddengebied denkt, dan denk je misschien eerst aan vis of aan schelp- en schaaldieren. Maar het Waddengebied heeft veel meer te bieden. Visit Wadden werkt samen met lokale ondernemers om meer aandacht te geven aan lokale producten. En het gebruik van lokale producten is natuurlijk veel duurzamer. Lokaal en duurzaam, ga je mee op reis?
Biesheuvel knoflook
Op woensdag vertrokken we vroeg vanuit Schagen. Onze eerste stop was Biesheuvel knoflook in Slootdorp. We werden hartelijk ontvangen door Theo Schellingwerf en zijn collega’s. Tijdens een kop koffie kregen we een presentatie en leerden wij meer over knoflook.
Hierbij vijf dingen die je vast nog niet wist over knoflook:
- Verse knoflook stinkt niet, zelfs niet als je veel gebruikt. De vieze geur die je soms hebt na het eten van knoflook ontstaat door bepaalde zwavelverbindingen en dat gebeurd niet bij verse knoflook;
- Knoflook groeit van oktober tot en met juni, op 21 juni (de langste dag van het jaar) is de knoflook klaar;
- Elk jaar wordt er een ander stuk grond gebruikt. Knoflook kan niet elk jaar op dezelfde grond groeien vanwege bepaalde micro-organismen die door knoflook worden achtergelaten. Daarom heeft Biesheuvel geen eigen grond en wordt de grond gepacht;
- De knoflook die je normaal in de supermarkt koopt komt vaak uit China. Daar wordt het geoogst en gedroogd op het land in de zon. Maanden (wel bijna een half jaar) later komt de knoflook in Nederland aan en is dus bij lange na niet vers meer;
- Omdat knoflook in Nederland van oktober tot en met juni groeit, werkt Biesheuvel samen met andere landen waar het groeiseizoen anders is en er toch verse knoflook kan komen.
Ik vond dit bezoek super leerzaam en heb sindsdien alleen nog maar verse knoflook gebruikt, het heeft veel meer smaak!
Varen op de Waddenzee
Onze volgende stop was in Den Oever. Hier gingen we de boot op met Jan Rotgans, hij organiseert met zijn boot Johanna II dagelijks vaartochten. Alles wat wij vingen werd op de boot bereid en mochten wij direct proeven. Wat een leuke man om mee op pad te gaan: een nuchtere Westfries met veel gevoel voor humor.
Tijdens het varen hebben we mosselen gevangen, sardientjes en krabben. De sardientjes werden bereid en aten we op heerlijk vers brood, samen met zilte groenten zoals oesterblad. Ik heb veel bijzondere groenten en kruiden mogen proeven, die ik nog niet eerder had gezien. Van de krabben werd een bisque gemaakt, ook deze smaakte fantastisch!
De mosselen werden bewaard voor het diner, maar daar bleef het niet bij: we gingen het wad op om naar kokkels te zoeken. Het wadlopen leek mij wel spannend omdat ik niet wist wat ik moest verwachten. Er werd goed voor ons gezorgd en we kregen mooie lieslaarzen aan zodat we niet nat werden. Met een klein bootje gingen we een stukje varen en kwamen we bij een mooi stuk aan waar we allemaal hebben gegraven naar kokkels.
Eenmaal terug aan boord werd er een pasta gemaakt met mosselen en kokkels. Aangezien ik als wijnkenner aan boord was, werd er speciaal gezorgd voor wat lokale wijnen van Texel.
Ik heb ontzettend genoten van deze trip. De leuke gesprekken met de ondernemers en mijn mede-reisgenoten, de prachtige omgeving en de heerlijke gerechten. Op dag 2 en 3 werden de provincies Friesland en Groningen bezocht maar vanwege andere werkzaamheden kon ik niet mee. Maar dat betekent niet dat ik deze ondernemers niet ga bezoeken, want dit smaakt zeker naar meer.
Op de website van Visit Wadden vindt je alle lokale ondernemers die deelnemen aan de Culinaire Waddenweken. Welke ga jij bezoeken?