Wat betekenen de termen DOC en DOCG? En wat betekent de term Classico op het etiket? Deze termen kun je zomaar tegenkomen als je op zoek gaat naar een Italiaanse wijn. In deze blog vertel ik je in het kort hoe je de etiketten kunt lezen.
Italiaanse etiketten
Op Italiaanse etiketten zie je meestal één van deze termen staan: IGT, DOC of DOCG. De kwaliteit van laag naar hoog:
- IGT: Indicatione Geografica Tipica. Dit hoeft niet persé wijn te zijn van lage kwaliteit. Er zijn ook wijnboeren die niet aan alle regels willen voldoen en willen experimenteren. De druiven mogen uit heel Italië komen en er is geen sprake van een specifiek herkomstgebied.
- DOC: Denominazione di Origine Controllata: De wijnen komen uit een geografisch afgebakend gebied en ze moeten voldoen aan regels met betrekking tot druivenras en productiemethoden.
- DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit is de hoogste classificatie, met nog strengere regels over welke druivenrassen er gebruikt mogen worden en hoeveel flessen er maximaal geproduceerd mogen worden. Van een wijnmaker in Valpolicella leerde ik dat de wijnen ook representatief moeten zijn voor de regio waar ze gemaakt worden en dat de bodem ook een rol speelt.
Zowel DOC als DOCG wijnen worden geproefd door een groep die verbonden is aan het Ministerie van Landbouw. Zij bepalen of de wijn typisch genoeg is om een DOC of DOCG status te krijgen. Ze kunnen de status afwijzen, ondanks dat de wijn aan alle voorwaarden voldoet.
Andere termen die je kunt tegenkomen op het etiket:
- Classico: Dit vewijst naar het gebied waar men ooit begon met het maken van wijn. Vaak in de betere gebieden, zoals in de heuvels. Met de jaren mee gingen steeds meer wijnboeren wijn maken buiten dit gebied waardoor de regio groter is geworden. Classico wijnen komen uit het oorspronkelijke gebied, bijvoorbeeld Chianti Classico. De kwaliteit is vaak beter, maar de term Classico is niet per definitie een garantie voor kwaliteit.
- Riserva: Deze wijnen moeten langer rijpen. Deze rijpingsduur verschilt per DOC/DOCG, maar doorgaans gaat het om ongeveer 2 tot 4 jaar rijping. Deze rijping hoeft niet persé plaats te vinden op houten vaten. Het kan ook gaan om een hoger alcoholpercentage.
- Superiore: Wijnen met de term Superiore hebben een hoger alcoholpercentage (ongeveer 0,5% tot 1% hoger). Soms geldt er ook een langere rijpingsduur.
Daarnaast zie je soms een serienummer staan op de hals van de fles (op de zegel). Hiermee wordt in de gaten gehouden hoeveel flessen er precies worden geproduceerd om zo de kwaliteit te waarborgen.
De passitomethode en de ripassomethode
In Valpolicella worden wijnen gemaakt door middel van de passitomethode en de ripassomethode.
De passitomethode wordt veel gebruikt om structuur en smaakconcentratie (en bij rode wijn de kleur) te verbeteren. De druiven worden iets eerder geplukt als ze nog een hoog zuurgehalte hebben. Vervolgens worden ze binnen gedroogd. Van de wijnmakers in Valpolicella leerde ik dat de druiven in september worden geoogst en gedroogd worden tot januari of februari. De druiven verliezen zo hun vocht en dit concentreert de suikers en smaken. Er zijn twee typen passito wijn in Valpolicella.
- DOCG Amarone della Valpolicella: deze wijnen zijn droog of iets zoet met een volle body, hoog alcoholgehalte, gemiddeld tot hoge tannines, intense smaken van rode bessen en specerijen rijpen en in grote eiken houten vaten.
- DOCG Recioto della Valpolicella: de druiven worden nog langer gedroogd, ongeveer tot april. De druiven bevatten zoveel suikers dat de gisten niet in staat zijn om allle suikers om te zetten in alcohol. Het gevolg is dat de vergisting stopt. Er blijft een zoete wijn over met een alcoholgehalte van ongeveer 12-13%. Een Recioto heeft intense smaken van rood en/of zwart fruit, een volle body en gemiddelde tot hoge tannines. In Soave heb je DOCG Recioto di Soave. Hier wordt dezelfde methode gebruikt alleen worden er dan witte druiven gebruikt.
Voor de ripassomethode worden druivenschillen van een Amarone della Valpolicella gebruikt. Deze schillen worden toegevoegd aan een vat met Valpolicella die zijn vergisting afgerond heeft. De gisten uit de schillen zorgen ervoor dat de wijn opnieuw gaat gisten en hierdoor krijgt de wijn meer complexiteit.
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
5x Tips voor leuke restaurants in Valpolicella
Achter de schermen bij de wijnhuizen in Valpolicella