Winkelwagen
Product toegevoegd Winkelwagen bijgewerkt Product verwijderd Uitverkocht Verkeerde waarde ingevuld

Geen producten in de winkelwagen.

25 augustus 2022

Onbekende parels uit Málaga – de wijnen van Victoria Ordóñez

Pedro Ximénez

Als je Pedro Ximénez of PX hoort, dan is de kans groot dat je denkt aan de donkerbruine zoete sherry. Maar wist je dat er ook prachtige droge wijnen van wordt gemaakt? De PX was voorheen Málaga’s belangrijkste druif, maar helaas verdween de druif steeds meer en meer. Het is de missie van wijnmaker Victoria Ordóñez om dit te voorkomen. Zij startte in 2015 haar wijnmakerij met de Pedro Ximénez in de hoofdrol. Victoria bewijst dat deze druif het waard is om weer op de kaart te zetten door er prachtige droge wijnen van te maken. Ik ben ervan overtuigd dat wij Victoria in de gaten moeten houden. In Spanje worden de wijnen van Bodegas Victoria Ordóñez al geschonken in diverse Michelin restaurants en ik ben ervan overtuigd dat Victoria meer wijnharten gaat veroveren met haar prachtige wijnen. In deze blog leer je meer over Málaga als wijngebied en maak je kennis met Victoria Ordóñez en haar wijnen.

Bodegas Victoria Ordonez en Jennifer Wijn aan de Zaan

Wat maakt Málaga zo bijzonder?

Je hoort niet veel over wijnen uit Málaga. Tijd om hier verandering in te brengen. Waarom deze regio zo uniek is? Ten eerste vanwege de samenstelling van de bodem. Per wijngaard vind je wel tot acht verschillende bodemsoorten. Hierbij kun je denken aan leisteen, steen, magma, klei en kwarts. Per wijngaard varieert de samenstelling van de bodem. Eigenlijk betekent dit dat dezelfde druif van twee verschillende nabijgelegen wijngaarden verschillend kan smaken. Verder kan het in Málaga behoorlijk warm worden in de zomer. De wijngaarden staan aangeplant in de bergen en sommige wijngaarden liggen op meer dan 1000 meter hoog. Hierdoor is het koeler en heerst er ook een groter verschil tussen dag- en nachttemperatuur wat de druiven ten goede komt. Vergeet ook niet dat Phylloxera (druifluis) heeft huisgehouden in Málaga. Veel wijnstokken zijn vernietigd maar er is nog een deel dat heeft overleefd. Om deze redenen vind je ook Pre-phylloxera wijnen in Málaga.

Een stukje geschiedenis

Laat ik je even meenemen naar het begin. In Málaga wordt er al eeuwenlang wijn gemaakt. Het was vroeger een zeer belangrijke wijnregio in Spanje. Van origine werden er eigenlijk altijd op natuurlijke wijze wijn gemaakt, zonder hier sulfiet aan toe te voegen. In de 18e eeuw besloten ze alcohol toe te voegen om ervoor te zorgen dat de wijn langer houdbaar was. Op dit moment ontstonden de versterkte wijnen en zoete wijnen. Wijnen uit Málaga waren zelfs zo populair dat men de wijnen ging namaken met de naam Málaga erop. Hierdoor raakte de wijnindustrie van Málaga in de problemen. Omdat het zo slecht ging met de wijnindustrie kwam Baldomero Ghiara (oom van Pablo Picasso) met het idee om weer natuurlijke wijnen (niet-versterkte wijnen) te maken. De smaak van de consument in de tweede helft van de 19e eeuw veranderde. Men wilde minder alcohol en minder suiker. Daarnaast worden de aroma's en smaken van de druif gemaskeerd door de wijn te versterken en dat is zonde. Volgens Baldomero was het maken van natuurlijke wijnen de oplossing voor de crisis. In de eerste instantie wilde niemand naar hem luisteren en uiteindelijk heeft hij zelf het initiatief genomen. Dat werd een groot succes. Hij wordt gezien als pionier voor de wijze waarop de wijnen momenteel in Málaga worden gemaakt. Victoria heeft ook een wijn gemaakt en aan hem opgedragen, daarover later meer.

pedro ximenez pedro jimenez px druif malaga

Een trosje Pedro Ximénez op Santo Pitar

Málaga als wijngebied, enkele feitjes:
  • Er zijn drie druivenrassen die in Málaga domineren: Moscatel de Alejandría, de Pedro Ximénez en Moscatel Morisco. Daarnaast staan er nog kleine hoeveelheden Doradilla, Romé en Lairén aangeplant;
  • De Pedro Ximénez wordt ook wel Pedro Jimenez of Perdo Ximen genoemd, waarvan de laatste naam alleen is toegestaan in Málaga;
  • Málaga is een beschermde oorsprongsbenaming (B.O.B.). Hieronder vallen drie subregio’s: D.O. Málaga, D.O. Sierra de Málaga en D.O. Pasas de Málaga;
  • D.O. Málaga is ook weer opgedeeld in subregio’s, volg je het nog? Het gaat om 5 regio’s, namelijk: La Axarquia, Montes de Málaga, Norte, Manilva en Serranía de Ronda.
Victoria Ordóñez

Al op jonge leeftijd kwam Victoria in aanraking met de wijnwereld. Haar vader, José Maria Ordóñez, is een pionier in de Spaanse wijnindustrie. Zelf heeft Victoria een medische achtergrond en ook haar PhD behaald. Toch besloot ze in 2005 haar passie te volgen en in de wijnwereld te gaan werken. Ze werkte samen met Alois Kracher, een Oostenrijkse Oenoloog, van wie ze alles heeft geleerd. In 2015 startte ze haar eerste wijngaard waar PX werd aangeplant. Alles wordt biologisch en duurzaam verbouwd. Victoria werkt biologisch, echter zijn niet alle wijngaarden gecertificeerd. Het zijn vele kleine wijngaarden verspreid over een groot gebied. Het kost veel geld om deze allemaal te certificeren en daarom is besloten om dit niet te doen en de investering in de wijngaarden zelf te steken.

Ons bezoek aan Bodegas Victoria Ordóñez

Wat een geluk dat ik Victoria heb mogen ontmoeten. Ik belde haar twee weken voordat de oogst zou plaatsvinden. Dit is een bizar gekke en drukke tijd voor een wijnmaker. Toch wist ze tijd voor mij te maken en nam ze mij mee naar een aantal wijngaarden. We spraken bij haar thuis af zodat we samen in haar auto de bergen in konden rijden. Ook haar nieuwe collega Antonio vergezelde ons.

Onze eerste stop was Santo Pitar. Santo Pitar wordt gezien als de meest prestigieuze wijngaard vanwege o.a. de geschiedenis, de bodemsamenstelling, de hoogte en de oude wijnstokken. Op deze locatie kocht Victoria haar eerste wijngaard. De wijngaarden zijn in kleine stukken verdeeld tussen de bergen. Het is niet mogelijk om met machines te komen, alles wordt handmatig gedaan. De druiven worden met de hand geplukt, kun je je voorstellen dat je dit moet doen op een steile berg? Alle druiven worden door muilezels vervoerd, in kleine kistjes van ongeveer 9 kilo. Ik heb in de steile wijngaarden gestaan en kan je vertellen.. dat doe je niet snel na!

vineyard wijngaard Bodegas Victoria Ordoñez Malaga

De wijngaarden liggen in de bergen op steile hellingen

Vervolgens reden we naar Montes de Málaga Natural Park. Dit is een beschermd natuurgebied waar zij ook een aantal wijngaarden heeft. Tijdens ons bezoek aan de wijngaarden nam Victoria overal samples van mee om te analyseren of de druiven al klaar waren voor de oogst. Het was bijna zover, nog een kleine week tot de oogst kon beginnen! Bodegas Victoria Ordóñez heeft een aantal wijngaarden in eigen beheer, maar ze werkt ook samen met andere wijnboeren. Hier neemt ze de druiven af om wijn van te maken. Deze wijnboeren werken op dezelfde manier als Victoria. Ook mochten wij een van wijnboeren ontmoeten en liet hij ons de wijngaarden zien.

De wijnen van Bodegas Victoria Ordóñez

Aan het einde mochten wij de wijnen proeven, boven in de bergen met uitzicht over de wijngaarden, zie je het al voor je? Dit was prachtig! Victoria vertelde veel over de wijnen, de herkomst van de druiven, de wijnmaak methodes en het verhaal achter de etiketten. We proefden zeven wijnen, onderstaand vertel ik je over mijn favorieten.

Bodegas Victoria Ordonez wijngaard vineyard Malaga

Wijn proeven in de bergen met uitzicht op de wijngaarden - wat wil je nog meer?

La Ola del Mellilero
Deze wijn is gemaakt van 90% Pedro Ximénez en 10% Moscatel. Dit was Victoria’s eerste wijn. De druiven komen van Montes de Málaga Natural Park. In de neus witte bloemen, citroen, peer en appel. Je ontdekt een tikje hout (30% wordt gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten). In de smaak ontdek je iets ziltigs en in de lange afdronk ontdek je honing.
Wanneer je op de website kijkt zul je andere samenstellingen zien (o.a. 70% PX en 30% Moscatel), Victoria gaf aan dat dit niet klopt en dat het aangepast gaat worden. Ik ga ervan uit dat de informatie van de wijnmaker de correcte versie is.

Over het etiket: Ola betekent golf en de Melillero is een boot die vertrok vanaf Málaga naar Melilla. Elke dag gingen de kinderen in de zee staan zodat ze konden spelen in de golven die de boot veroorzaakte.

la ola del melillero bodegas victoria ordonez Malaga

La Ola del Melillero

Monticara
Deze wijn is gemaakt van 100% moscatel. Hier verwacht je misschien een zoete wijn, maar nee: dit is echt een droge wijn. Je ontdekt groen fruit, tropisch fruit, witte bloemen, mineraal, iets ziltig, wat hout, maar echt goed geïntegreerd en niet overheersend. De wijn is gefermenteerd in Frans eiken vaten en heeft vervolgens nog 10 maanden gerijpt op het vat.

bodegas victoria ordonez monticara malaga

Monticara

Camarolos
Dit is een blend van cabernet sauvignon, syrah en tempranillo. De druiven komen uit Montes de Málaga, de plaats waar wij de tour afsloten met een wijnproeverij. De wijn heeft 2 jaar gerijpt op eikenhout. Je ontdekt rood en zwart fruit, aardse tonen, gedroogde kruiden, laurier en hout. De wijn is nu op dronk maar kun je zeker nog 5-10 jaar bewaren.

Camarolos Bodegas Victoria Ordonez Malaga

Camarolos

Volladeros Ghiara – een eerbetoon aan Baldomero Ghiara

Victoria heeft een hele speciale wijn op de markt gebracht ter ere van Baldomero. Dit is een beperkte oplage van slechts 303 magnums. Volladeros Ghiara is gemaakt van een selectie van de beste vaten van de Volladeros-oogst van 2017. De druiven van deze wijn komen van Santo Pitar in de Montes de Málaga. Het zijn oude wijngaarden, pre-phylloxera. De wijn wordt gefermenteerd op Franse eikenhouten vaten en rijpen vier jaar. Na het bottelen rijpt de wijn nog acht maanden op fles. Deze wijn kun je ook zeker nog jaren bewaren. In het najaar komt hij te koop in Nederland, zodra ik bericht krijg zal ik het ook delen op mijn Instagram account, dus houd het goed in de gaten!

voladeros ghiara bodegas victoria ordonez

Voladeros Ghiara, een eerbetoon aan Baldomero Ghiara met een oplage van slechts 303 magnums

Ben je geïnteresseerd in de wijnen van Victoria Ordóñez? Je kunt de wijnen bestellen bij Grandcruwijnen.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

*-----*

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

cartcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram