Een bezoek aan de Rheingau & Wein- und Sektgut Barth
Eerder bezochten wij de Rheingau, als tussenstop onderweg naar de Elzas. We verbleven een nachtje in Wiesbaden. En als je een nachtje verblijft in een wijngebied, kan een bezoek aan een wijnmaker natuurlijk niet ontbreken! In deze blog vertel ik je over de Rheingau als wijngebied en ons bezoek aan Wein- und Sektgut Barth.
De Rheingau
Duitsland heeft 13 Anbaugebieten (wijnregio’s) en de Rheingau is daar één van. Het ligt aan de noordkant van de Rijn, met Wiesbaden als hoofdstad van de deelstaat Hessen. Aan de overkant, ten zuiden van de Rijn, vind je Mainz, dat weer deel uitmaakt van Rheinhessen. De Rijn speelt een belangrijke rol. Het water reflecteert warmte en licht, terwijl de herfstmist zorgt voor de ontwikkeling van botrytis (edele rotting). De bodems zijn enorm divers, variërend van leisteen, kwarts en grind tot löss, mergel en kalk. Riesling is hier koning: ruim driekwart van de aanplant bestaat uit dit druivenras. Spätburgunder (pinot noir) staat op de tweede plek en het dorp Assmannshausen is gespecialiseerd in het maken van wijnen van deze druif.
Enkele bijzonderheden over de Rheingau
- Hier ontstond de kruising müller-thurgau, een kruising van riesling en madeleine royal;
- De Rheingau is de thuisbasis van het prestigieuze Schloss Johannisberg en Schloss Vollrads. Deze Ortsteilbezeichnungen zijn zo gerenommeerd dat ze hun wijnen mogen uitbrengen zonder gemeentenaam op het etiket te vermelden;
- Schloss Johannisberg ontdekte in 1775 het fenomeen botrytis (edele rotting, voor zoete wijnen) en introduceerde de termen Spätlese, Auslese en Trockenbeerenauslese.
Wein- und Sektgut Barth
Bij Wein- und Sektgut Barth draait alles om kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid. Bij Barth verbouwen ze alle druiven biologisch en met respect voor de natuur. Dit familiebedrijf combineert eeuwenoude tradities met innovatieve ideeën. Sinds 1999 is Barth lid van de VDP. Sekt gemaakt volgens de traditionele methode (tweede vergisting op de fles, net als champagne) is hun specialiteit. Barth was zelfs het eerste VDP-lid dat mousserende wijn maakte van een VDP.Grosses Gewächs-wijngaard (Duitse Grand Cru).
Ons bezoek aan Barth
Tijdens Prowein in Düsseldorf maakte ik voor het eerst kennis met de wijnen van Barth. Onderweg naar Duitsland besloot ik het wijnhuis te bellen, en gelukkig had Mark Barth tijd voor ons.
We begonnen met een kijkje in de kelders. Mark liet ons zien hoe het wijnhuis door de jaren heen gegroeid is, met regelmatig nieuwe kelders erbij. Daarna bezochten we de ‘schatkamer’, een ruimte waar oude jaargangen worden bewaard – super indrukwekkend!
Alle Sekt-wijnen van Barth worden gemaakt volgens de traditionele methode, niet met de gangbare tankmethode voor sekt. Alles gebeurt met de hand: van het plukken van de druiven tot de remuage (het draaien van de flessen tijdens de tweede vergisting). Dit is ontzettend arbeidsintensief; zelfs het draaien van de flessen wordt handmatig gedaan. Ze houden er zelfs een scorebord bij om te zien wie dit het snelste kan. Mark staat natuurlijk op nummer één. Wil je Mark in actie zien? Check mijn hoogtepunten op Instagram onder 'Rheingau'!
Na de rondleiding was het tijd om te proeven. En wat waren we onder de indruk! Onze favoriet was de Hassel Grand Cru 2016. Dat jaar was koeler, met een lage opbrengst. De druiven hadden daardoor veel meer concentratie. We proefden gele appel, perzik, abrikoos, noten, gistachtige tonen en... bosvruchten! Volgens Mark was dat laatste typisch voor de jaargang 2016. Bijzonder, want bosvruchten proef je normaal gesproken niet in wijnen gemaakt van riesling, maar eerder in wijnen van blauwe druiven.
Wij hebben enorm genoten van ons bezoek: de passie, de prachtige wijnen en natuurlijk de doos wijn die met ons mee naar huis ging. Mark was ontzettend gastvrij en vertelde op een leuke en duidelijke manier over de wijnen en het wijnmaakproces. Het was bovendien heel leerzaam om de remuage in het echt te zien, in plaats van er alleen over te lezen in boeken. Wij raden een bezoek aan Wein- und Sektgut Barth dan ook van harte aan!
Deze blogs vind je misschien ook leuk: